Geen producten in uw winkelmand.

Colombia Nariño Argote

Colombia Argote

COLOMBIA

Colombia is met 12 miljoen balen per jaar de op twee na grootste koffieproducent  ter wereld (na Brazilie en Vietnam). Koffieproductie begon ongeveer in 1835 en is lang het belangrijkste exportproduct geweest. Colombia heeft ongeveer 875.000 hectare met koffieplanten verdeeld over 14 regio’s.
Het grootste gedeelte van de productie komt van kleine plantages (‘smallholders’); 60% komt van boeren met minder dan één hectare grond, terwijl slechts 5% meer dan 20 hectare heeft.

 

PLANTAGE

 

De Argote koffie komt uit het afgelegen dorpje Colón Genova, gelegen op de grens van Nariño en Cauca regio in het Zuid Westen van Colombia. De naam van de koffie komt van de familienaam van de boer: Argote. Juan Pablo is de eigenaar van de plantage. Hij is de tweede zoon van de Argote familie, groeide op in Colón Genova en werkt al van kinds af aan met koffie. Naast de productie van groene koffie, brandt hij ook zijn eigen geproduceerde koffie, die hij verkoopt op de lokale markt.
De Argote koffie is ingekocht met behulp van This Side Up, hierbij wordt een ‘premium’ betaald aan Juan Pablo. Hierdoor krijgt hij twee keer zoveel geld voor zijn koffie, als wanneer hij deze via de reguliere markt zou verkopen.

Voor de Oogst van 2015 heeft This Side Up met behulp van de premium 50% van de ‘Hulling Machine’ gefinancierd zodat de Argote familie de geoogste koffiebessen zelf kan verwerken en hiervoor niet afhankelijk is van een derde partij. Hiermee krijgen zij meer controle over de verwerking van de bessen en daarmee de uiteindelijke kwaliteit van de koffie.

 

Update 2016
Met behulp van de premium van afgelopen oogst zijn er overdekte droogbedden, en fermentatietanks gerealiseerd om de kwaliteit van de koffie verder te verhogen.
De nieuwe oogst is door het selectieve plukken, de nieuwe verwerking- en droogmethode wederom verbeterd. De koffie is meer gelaagd en complex dan de voorgaande oogst. Vreemd genoeg is in tegenstelling tot de verwachting, de fruitigheid verminderd en zijn er meer chocolade en amandel tonen te herkennen in de koffie.

Na de oogst kwam Juan Pablo bij ons op bezoek om meer te leren over koffie en hoe de koffie hier gebrand en geconsumeerd wordt. De hier opgedane kennis, wordt weer meegenomen naar Colombia om de andere boeren in de Genova Colon gemeenschap op te leiden.

 

Update 2017:
Met de premium zijn dit jaar nieuwe droogbedden gebouwd. Daarnaast is Jun Pablo naar een exporteur in Nicaragua gereisd voor meer training op het gebied van het drogen van de koffie. Verbeterde droogtechnieken helpen bij het verlengen van de levensduur van de koffie.
Tenslotte is er bij de naburige plantage van Salomon Munoz een nieuwe wasstation gebouwd.

Smaakomschrijving: chocolade, blauwe bessen, tropisch fruit

 

  • Regio:Genova Colón, Nariño
  • Plantage:Argote Family
  • Groeihoogte:1.950 - 2.000 meter boven zeeniveau
  • Plantvariëteit:Castillo, Caturra
  • Proces:Washed
  • Categories:
Ik wil deze koffie, naar de webshop!