Geen producten in uw winkelmand.

Indonesië Robusta Manggarai

Indonesie Robusta Manggarai

Indonesie Robusta Manggarai

Smaakomschrijving: zwaar, cacao, italiaanse espresso

Indonesië

Indonesië exporteert al sinds 1711 koffie, toen de VOC de eerste verschepingen vanuit Java naar Europa stuurde. De productie was in de begintijd bijna 100% Arabica, totdat rond 1870 ziekte (‘leaf rust’) de productie decimeerde. Boeren vervingen langzaam de Arabica voor Robusta planten en tegenwoordig is nog slechts 25% van de Arabica variëteit. Indonesië is een grote producent: de op drie na grootste – na Brazilië, Colombia en Vietnam.
Het grootste gedeelte van de productie komt van Sumatra en Java. Flores, Bali en Sulawesi produceren ook koffie, maar in veel kleinere mate.

Plantage

De Indonesie Robusta is afkomstig van het ASNIKOM coöperatief in de Manggarai regio op het eiland Flores. De koffie groeit vrij laag, op een hoogte van ongeveer 900 tot 1.300 meter boven zeeniveau.Het eiland kent een reeks unieke Robusta variëteiten en de kwaliteit van deze ‘Fine Robusta’s’ was al bekend.
Het bijzondere van deze Robusta is dat de koffie is verwerkt op dezelfde manier en met dezelfde machines zoals dat ook bij hoge kwaliteit Arabica koffies gebeurt. Het resultaat is een schone, krachtige koffie met een sterke cacao/donkere chocolade smaak. Het doet denken aan de typisch Italiaanse espresso’s.

De koffie is met behulp van This Side Up ingekocht, waarbij de boeren ruim 40% meer voor de koffie krijgen, dan wanneer ze de koffie via reguliere kanalen zouden verkopen.

Naast een betere prijs werken we ook samen met de boer om de productiviteit te verhogen. Op Flores is de gemiddelde opbrengst ongeveer 270 kg per hectare, terwijl dit op Java en Sumatra het dubbele is (in bijvoorbeeld Vietnam zelfs het vierdubbele!). Het verhogen van de productiviteit zou een enorme verhoging van het inkomen betekenen.

Omschrijving

  • Regio:Manggarai, Flores
  • Plantage:ASNIKOM coöperatief
  • Groeihoogte:900 - 1.200 meter boven zeeniveau
  • Plantvariëteit:Local Robusta variety
  • Proces:Pulped Natural
  • Categories:
Naar de Webshop!